Va mejorando nuestro blog??

domingo, 9 de diciembre de 2007

A Aspirina..



Dend sembre, o ser humano estivo buscando remedios para as suas doenzas.


Antes, o remedio o buscaban e atopaban na natureza.


En especial, o extracto da corteza do "sauce branco" (Salix alba) , o seu principio activo é a base substancial da aspirina, que era quen de reducila febre e aliviar a dor.


Co tempo, os cientificos investigaron os remedios naturais e abriron paso as solucións químicas


Posteriormente, investigacións e modificacións da corteza do sauce, deron co principio activo desta planta que os cientificos chamaron salicina, que serve para sintetizar o ácido salicílico e o seu proceso de acetilación da lugar ó ácido acetilsalicílico.


No 1897, Félix Hoffmann, un quimico xoven da compañia Bayer, conseguiu de forma pura e estable obter o ácido acetilsalicílico, que logo vendeu co nome d aspirina.


Dende entón ata agora a aspirina comercializouse por todo o mundo cun enorme exito, e axudou a numerosas investigacións científicas.




Propiedades químicas:




A Aspirina contén un único principio activo: o ácido acetilsalicílico. É un éster acetilado do ácido salicílico.


A sua estructura molecular é:


Peso molecular: 180.2
O seu proceso de síntese consiste en tratar o ácido salicílico con anhídrido acético, en presencia dun pouco de ácido sulfúrico que actúa como catalizador.O seus cristais son alargados, cun sabor lixeiramente amargo e de cor branquecino.
Inclinacións:
A aspirina é especialmente bó e adecuado para aliviar a dor, baixar a febre e dismunir a inflamacion, isto é grazas á sua composición a base de ácido acetilsalicílico.
A aspirina actúa bloqueando a trasmisión do estímulo doloroso, nunha acción anagésica periféirca.
Grazas a isto, a aspirina alivia moitas dolores de pouca intensidade ou moderada e incluso non tan moderada, os casos máis abituais nos que se empregan son: dor de cabeza, cefalea provocada por a tensión, dor articular, dor muscular, dental, ósea e incluso dor a causa da mestruación menstrual.
E tamén, resusta moi útil en dores inflamatorios como artrosis e artritis, e pode ser de gran axuda para aliviar dores causados por as crisis migrañosas.
canto antes se toma a aspirina, maior é o seu efecto, por isto cando aparece a dor é preciso tomar a aspirina sen esperar a que a dor aumente.
A aspirina baixa a febre, que é unha alteración dos mecanimos reguladores da temperatura do corpo,que reacciona coa presencia de infeccións u outros axentes esternos ou internos, elevando a temepratura corporal.
A Aspirinabloquea o mecanismo que provoca a febre, e baixa a temepratura mediante a vasodilatación e a sudoración, ista, so actúa cando existe febre. Por isto, cando a temperatura corporal é normal, tomala non provoca hipotermia.
Disminue a inflamación,que é unha resposta do roganismo ante agresións externas ou internas. Na inflamación se liberam prostaglandinas,que son substancias que causan vasodilatación, sensibilizan os receptores nerviosos da dor, estimulan inflamatorias e a producción de interleucina-1, un gran causant da inflamación. A aspirina bloquea a síntese de protaglandinas, acción antiinflamatoria, e reduce a resposta das células ó estímulo inflamatorio.
PREPARACÓN DA ASPIRINA:
Reactivos:
-Ácido salicílico: 5 g
-Anhídrido acético: 10 mL
-Ácido sulfúrico: 2 mL

Procedimiento:
En un elemeyer( recipiente especual que se emplea en los esperimentos) de 100ml introdúcense no seguinete orden: 5g de ácido salicílico, 10ml de anhídrido acético e 2 ml de ácido sulfúrico concentrado. O axitar aa mezcla con suavidade, a temperatura elévase ata os 70-80 ºC e todo o ácido salicílico disolvese. A reacción exotérmica continúa mantendo a temperatura da disolución por enriba de 70 ºC durante varios minutos. En 12 ou 15 minutos a disolución enfriarase 35-40 ºC e o contido do erlenmeyer será case unha masa sólida de cristais de Aspirina.
Logo, añádense 50 ml de auga fría, axítase ben a suspensión e os cristais recollense por filtración sobre o Buchner. Se os cristies presentan olor a ácido acético (vinagre), procedes a lavalos no mesmo Buchner con porcións de agua fría ata a desaparición do olor. Presionase o producto sobre o filtro para eliminala maior cantidade posible de auga e a mostra de Aspirina se extende sobre un papel de filtro para secala ó aire. Cando o producto esté seco se pode recristalizar con acetato de etilo. Obtéñense o rededor de 4 g de Aspirina.

Eleximos o tema da aspirina, porque pareceunos interesante a súa composición, e pola gran importancia que ten a nivel mundial, xa que está incriblemente globalizada.
1 besiito =)
by iNes & LaUra